Brottmål

Pojkar ställs inför rätta för mord

Två pojkar som båda är 14 år gamla kommer ställas inför rätta för ett mord begånget i Derome utanför Varberg i somras. Skulle de båda befinnas skyldiga till brottet kan någon domstolspåföljd inte utdömas – enligt svensk rätt kan man inte dömas för brott man begått innan straffmyndighetsålder.

Ansvariga åklagare inkom idag till tingsrätten med en bevistalan mot de två 14-åringarna som natten till den 9 juni på en gård i Derome utanför Varberg anklagas för att ha knivmördat en 65-årig man. Det argumenteras för att prövningen krävs ur allmän synpunkt.

Mord, stöldbrott och skadegörelse
Enligt den handling som åklagaren ingett till tingsrätten, som i princip har utformningen av en stämningsansökan, gick det våldsamt till när den 65-årige mannen som bodde på gården berövades livet. Efter att duon lämnat sitt familjehemmet ska de ha tagit sig till gården på cykel och gjort inbrott samt vandaliserat fastigheten genom att bland annat slå sönder inredning. På plats ska de vidare ha tillgripit föremål och pengar till okänt värde.  Brottsoffrets bil blev också utsatt för skadegörelse efter vad som bedöms vara ett tillgreppsförsök av fordonet.

Inne i huset blev mordoffret utsatt för omfattande våld, bland annat med en kniv. Mannen förblödde på platsen och var enligt uppgift kraftigt berusad vid brottstillfället.

Åklagarna menar att pojkarna begick mordet tillsammans och i samförstånd. De två anklagade pojkarna har under utredningen erkänt att de befunnit sig på brottsplatsen och gjort sig skyldiga till stöldbrott, oklart i vilken omfattning. Det dödliga våldet skyller de dock på varandra.

Rättegången kan komma att hållas bakom stängda dörrar. Dels rör det sig om ett mycket grovt brott och dels var pojkarna mycket unga när förbrytelserna begicks. Det är upp till domstolen att besluta om i vilken utsträckning huvudförhandlingen blir offentlig.

Mycket sällsynt rättsåtgärd
Att unga personer ställs inför rätta via en bevistalan för brott begångna innan de fyllt 15 år är mycket sällsynt men det har hänt. För något år sedan knivmördades en 17-årig pojke på en skolgård i Malmö av en gärningsman som var ett år yngre än offret vid gärningstillfället. Han åtalades för brottet och en annan pojke, som var 14 år gammal när våldsdådet begicks, ställdes inför rätta för att ha varit delaktig i mordet. I det fallet ogillades dock frågan om bevistalan mot ynglingen.

Målnummer hos Varbergs tingsrätt är B 1254-15.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *