Brottmål

24-årig man från Borås åtalad för innehav av narkotika, vapen och handgranat

Beslagtagen narkotika. © Polisen
Beslagtagen narkotika. © Polisen

En blå Chrysler Voyager drog till sig Boråspolisens intresse och en husrannsakan av fordonet resulterade i fynd av stora mängder narkotika samt en skarpladdad pistol. Vidare utredning ledde till att en handgranat kunde tas i beslag. Nu ställs en 24-årig man från Borås inför rätta misstänkt för de tre grova brotten.

Åtalet väcktes den 24 februari av kammaråklagare Maria Thorell och stämningsansökan omfattar tre åtalspunkter: grov narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Såväl muntlig som skriftlig bevisning kommer åberopas under den kommande rättegången.

Under utredningens gång uppstod också misstankar om förberedelse till mord men dessa kunde inte styrkas och avskrevs därför från åtalet.

Narkotika, vapen och handgranat
Åklagaren påstår att 24-åringen kring månadsskiftet november/december 2015 har haft hand om närmare 1,3 kilo ecstasy. Åklagaren anser att brottet ska rubriceras som grovt eftersom mängden narkotika varit stor – närmare 5 000 tabeletter med tillhörande tablettkross.

Det andra brottet åklagaren lägger honom till last är innehav av en halvautomatisk pistol som var skarpladdad vid anträffandet. Åklagaren hävdar i stämningsansökan att det funnits en påtaglig risk för att vapnet skulle komma till användning.

Den tredje delen av åtalet berör en handgranat med sprängpatron som kom att beslagtags i en lägenhet som 24-åringen vistades i.

Gemensamt för samtliga åtalspunkter är att åklagaren framhäver den kriminella miljö som fynden gjorts i som en försvårande omständighet.

Rättegång i Göteborg
En två dagar lång rättegång är inbokad med start den 9 mars och avslut två dagar senare – 11 mars. Huvudförhandlingen kommer dock inte äga rum i Borås utan är förflyttad till tingsrätten i Göteborg. Enligt domstolen har det sannolikt att göra med att en riskbedömning är gjord – lokaler i Göteborgs tingsrätt lämpade sig därför bättre ur ett säkerhetsperspektiv.

Att rättegångar hålls vid säkerhetssalar har blivit mer frekvent förekommande i takt med den ökande gängkriminaliteten i samhället.

Tidigare straffad
Den åtalade mannen härstammar från Iran och kom enligt uppgift till Sverige mot slutet av 90-talet. Han har ett kriminellt umgänge och är sedan tidigare straffad för ett antal brott.

24-åringen har även stått åtalad för ett mordförsök begånget utan en pizzeria på Fristadsvägen i Borås i början av januari 2015. En tio år äldre man fick ett flertal knivhugg och på 24-åringens jacka hittades ett mindre blodstänk. Han kom dock att frias i två instanser eftersom det inte gick att utreda hur många som befunnit sig på brottsplatsen och vem som gjort vad.

Hovrättens friande dom avkunnades en månad innan mannen greps misstänkt för brottslighet som han nu ska stå till svars för.

Målnummer hos Borås tingsrätt är B 3549-15.

[Artikeln är uppdaterad]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *