Brottmål

22-åring försökte begå brandattack med molotovcocktail

En av polisbilarna som till synes bär spår av brännbar vätska. © Polisen
En av polisbilarna som till synes bär spår av brännbar vätska. © Polisen

En 22-årig man kastade 2014 en molotovcocktail mot ett flertal parkerade polisbilar i Farsta. För brottet dömdes han till ett kort fängelsestraff kombinerat med skyddstillsyn. Nu står det också klart att han inte går vidare med domen till nästa instans.

Kvällen den 19 december 2014 kunde ha slutat med massförstörelse av polisfordon i Farsta. En man från en större grupp ungdomar kastade en molotovcocktail mot ett flertal polisbilar. En polisman blev av en händelse vittne till den upploppsartade situationen och såg till att gripa den 22-årige mannen. Inledningsvis förnekade han brottet.

– Han måste ha sett fel, jag har ingen aning om vad han pratar om, berättade den misstänkte i ett av förhören apropå polismannens utpekande av honom.

I det nästkommande förhöret senare samma dygn hade han reviderat sin inställning och medgav nu den faktiska gärningen – men menade att han inte syftade till att förstöra någonting med molotovcocktailen.

22-åringen åtalades för att – tillsammans och i samförstånd med andra personer – försökt anlägga en brand vid den aktuella polisstationen i Stockholmsförorten Farsta. Till att börja med ska brännbar vätska ha hällts på ett eller flera polisfordon och senare kastades en molotovcocktail mot de parkerade bilarna. Brandattacken slutade dock på försöksstadiet eftersom någon bil aldrig kom att bli träffad.

Tingsrätten fann bevisningen tillräcklig och gjorde bedömningen att händelsen skulle rubriceras som försök till mordbrand. Brottet sågs av domstolen som mindre allvarligt. Straffet bestämdes till en månads fängelse kombinerat med skyddstillsyn för att om möjligt försöka avhålla 22-åringen från vidare brottslighet.

Överklagandetiden har gått ut och domen har vunnit laga kraft.

Södertörns tingsrätts målnummer är B 16883-14.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *