Brottmål

Tre män frias från Boråsmord

Platsen där kroppen anträffades.
Området där kroppen anträffades. © Polisen

Det blev friande domar för de tre män mellan 20 och 25 år som stod åtalade för delaktighet i mordet på en 26-årig man i Borås förra året. Bevisningen består i huvudsak av uppgifter från de tilltalade själva och det räcker inte för att gärningspåståendet ska vara ställt utom rimligt tvivel, menar tingsrätten. Samtliga frias också från att ha rånat mordoffret.

Det brutala mordet utspelade sig den 26 oktober 2015 vid en transformatorstation på Kilsundsgatan i Borås. Mordoffret hittades dagen därpå och vid obduktionen visade det sig att han hade fått en större mängd knivhugg mot bålen och halsen.

Tre män som han ska ha haft samröre med innan brottet blev aktuella i utredningen och frihetsberövades. Alla tre har invandrarbakgrund, något som även offret hade.

Mord och medhjälp därtill samt rån
En 20-årig man åtalades för att ha utfört mordet och hans två kamrater, 21 och 25 år, åtalades för medhjälp till mord. Åklagaren menade att de båda med råd och dåd främjat det dödliga våldet som riktades mot 26-åringen. I åtalet ingick även en åtalspunkt om rån – de tre männen ska gemensamt och i samråd ha tagit offrets mobiltelefon samt tilltvingat sig koden till den.

Avsaknad av stark stödbevisning friar trion
20-åringen är utpekad som gärningsman av de medtilltalade – men själv nekar han till att ha befunnit sig på brottsplatsen. Borås tingsrätt anser att det krävs stark stödbevisning när bevisningen i huvudsak kommer från de medtilltalade. Vid en samlad bedömning kommer man fram till att sådan saknas i målet. Förutom telefonpositioneringar har ingen teknisk bevisning presenterats. Mordvapnet är inte återfunnet.

20-åringen frias således från mord. De medtilltalade frikänns från medhjälp till mord – domstolen menar att det inte är klarlagt att någon av dem varit införstådd med att 26-åringen skulle komma att berövas livet. Det anses heller inte styrkt att någon av de två bistått gärningsmannen med råd eller dåd. Samtliga frias också från att ha rånat offret.

Åklagaren har aviserat att de frikännande domarna med stor sannolikhet kommer överklagas.

Borås tingsrätts målnummer är B 3002-15.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *