Brottmål

Mord och misshandel i Rinkeby – bröder döms

En 42-årig man berövades livet under brutala former i Rinkeby förra sommaren. Solna tingsrätt har nu dömt två bröder till fängelse för delaktighet i våldsdådet – den ene för mord och den andre för grov misshandel.

Det var mycket våld som utspelade sig en eftermiddag på Rinkeby torg i slutet av augusti 2015 när en 42-årig man berövades livet. Offret fick ett dussintal hugg/skärskador. Därtill kom han också att utsättas för skottlossning. Till följd av skottlossningen kom fem personer som befann sig i omedelbar närhet att skadas av rikoschetterande kulor. Den åtalade duon har invandrarbakgrund vilket även offret hade.

Åklagaren har hävdat att två bröder, 27 respektive 38 år, legat bakom det dödliga våldet – därför åtalades de båda för mord. Men tingsrätten är bara beredd att döma den ene för mordet – den andre klarar sig undan med ett betydligt kortare fängelsestraff för det skottrelaterade våldet vilket rubriceras som grov misshandel.

Tingsrätten underkänner åklagarens resonemang
Åklagaren argumenterade för att de två åtalade männen begick mordet tillsammans och i samförstånd. Men tingsrätten slår fast att så kallat utvidgat gärningsmannaskap inte kan komma på fråga. Det har inte kunnat bevisas att det funnits en gemensam brottsplan att uppsåtligen beröva offret livet och domstolen utesluter inte att den yngre på eget initiativ gått till knivangrepp mot mannen. Dessutom är det enligt Solna tingsrätt inte styrkt att den äldre brodern insåg hur pass allvarligt skadad 42-åringen var när han började avlossa skotten mot honom. Domstolens slutsats är att de tilltalade ska ansvara för sina egna våldshandlingar.

27-åringen kriminellt belastad – 38-åringen ostraffad
Den yngre brodern är brottsbelastad sedan tidigare och bland annat dömd för tillgrepp av fortskaffningsmedel och förgripelse mot tjänsteman. Året innan mordet dömdes han för smuggling sedan han och en annan man olovligen fört in hundratals liter sprit via färja från Danmark till Helsingborg. Enligt ett yttrande till domstolen i det målet konstaterade Frivården att det förelåg en viss risk för framtida kriminalitet hos 27-åringen. Solna tingsrätt dömer 27-åringen för mord och ringa narkotikabrott till fängelse i 14 år.

Den 38-årige mannen är dock ostraffad. Straffet för honom blir fängelse i tre år och sex månader för grov misshandel och fem fall av grovt vållande till kroppsskada.

Allt vanligare med skjutningar
Skjutningar på öppen gata är en brottstyp som blivit allt vanligare i Sverige de senaste åren. Enligt en analys som Brottsförebyggande rådet publicerade för några månader sedan har antalet skjutningar ökat med 20 procent mellan 2006 och 2014. I socialt utsatta områden är skottdåd fem gånger vanligare än i övriga delar av landet.

Att skjutningar går så långt som till åtal är dock ovanligt, ofta är vittnen inte beredda att tala med polis om vad de sett eller hört. Eventuell teknisk bevisning tenderar också att inte vara konklusiv. Det är heller inte ovanligt att åtal som berör skottlossningar i kriminella miljöer slutar med frikännande dom.

Solna tingsrätts målnummer är B 6667-15.

Läs också:
Fler skjutningar i landet (Extern länk)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *