Rättegångar

Personal bakbands och knivhotades vid hotellrånet – i veckan börjar rättegången

Hotell Lappland i Lycksele.
Hotell Lappland i Lycksele. © Crimecentral

Drygt 170 000 kronor blev bytet för den rånarliga som begick den uppseendeväckande kuppen mot Hotell Lappland i november förra året. I samband med det grova brottet blev en ur personalen bakbunden och knivhotad. Under tre dagar kommer det fräcka rånet att vara i fokus när Lycksele tingsrätt håller sin rättegång i målet.

De maskerade rånarna slog till mot det norrländska hotellet den 3 november förra året och kom över drygt 170 000 kronor. Vid rånet var gärningsmännen beväpnade med knivar och en pistolattrapp som de riktade mot huvudet på en man som var anställd på hotellet. De satte även en kniv mot halsen på honom samt bakband hans ben och armar.

Fyra åtalas för delaktighet
Det är tre män – 17, 22 respektive 23 år – som har åtalats för det grova rånet och samtliga har invandrarbakgrund. En 23-årig svensk kvinna står åtalad för medhjälp till grovt rån eftersom hon enligt åklagaren på olika sätt har främjat rånets utförande. Alla fyra är dömda för brott varav den 23-årige mannen har det mest omfattande brottsregistret. Han är dömd för flertalet rån och andra tillgreppsbrott samt även våldsbrottslighet.

Några av männen åtalas också för i sammanhanget mindre allvarliga brott, såsom grov vårdslöshet i trafik och narkotikabrott.

Rättegång på annan ort
Lycksele tingsrätt har bokat in tre dagar till sin huvudförhandling; rättegången inleds på fredag den 26 februari och planerat avslut är fredagen den 4 mars. Totalt kommer ett dussintal personer att höras under rättegången som kommer äga rum i Umeå tingsrätts lokaler.

Crimecentral har frågat personal på tingsrätten och fått till svar att beslutet att hålla rättegången i Umeå är fattat utifrån praktiska och ekonomiska överväganden.

– Det är mest av praktiska skäl som vi lånar lokalen där, säger Henrik Nordenstam vid domstolen till Crimecentral som också tillägger att det fortfarande är tingsrätten i Lycksele som dömer i målet.

Rånmålet har målnummer B 556-15 vid Lycksele tingsrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *