Brottmål

Rinkebymördare dömd för grovt vapenbrott – hovrättsförhandlingar planeras

Pistol och ammunition som togs i beslag. © Polisen
Pistol och magasin som togs i beslag. © Polisen

För 14 år sedan dömdes en idag 31-årig man för inblandning i en dödsskjutning i Rinkeby. Den gången fick han fyra års sluten ungdomsvård. Han har sedan dess fortsatt på brottets bana och i januari dömdes han i tingsrätten för grovt vapenbrott – men han har överklagat och hovrätten planerar nu för huvudförhandling i målet.

Dödsskjutningen i Stockholmsförorten blev rikskänd som Rinkebymordet och genom åren har fallet fått mycket uppmärksamhet. Många har riktat kritik mot polisutredningen och menar att bevisningen är undermålig.

31-åringen var den enda som tog på sig ansvar för dådet. Hans två bröder och en kusin dömdes också – och de två äldsta har upprepade gånger försökt få resning och bli frikända. Men utan att lyckas.

Åkte fast efter rutinartad poliskontroll
Första veckan i januari 2016 befann sig 31-åringen i Sollentuna när en polispatrull observerade honom och bestämde sig för att göra en rutinkontroll. När mannen kontrollerades av polispatrullen bar han en skyddsväst på sig. I hans ena jackficka påträffades en skarpladdad pistol med tillhörande magasin. Han blev genast misstänkt och togs in på förhör.

Vid förhör har han nekat till brottsmisstanken och hävdat att han bara hanterat vapnet tillfälligt samt att han trodde att det rörde sig om en startpistol. Men ärendet ledde till åtal och Attunda tingsrätt dömde 31-åringen till fängelse i ett år för grovt vapenbrott.

Enligt en promemoria från utredningen betingar det beslagtagna vapet någonstans mellan 5 000 till 10 000 kronor på den illegala marknaden. 31-åringen har motiverat vapeninnehavet och bärandet av skyddsvästen med att han mått ganska dåligt efter att han blivit beskjuten och att han är rädd att någon kan vara ute efter honom.

Dömd för brott upprepade gånger
31-åringen har hunnit samla på sig ett digert brottsregister och ett urval kan se ut som följer. År 2000 dömdes han för rån och övergrepp i rättssak till sluten ungdomsvård. Rinkebymordet som han var delaktig i begicks 2002. 2006 hade han avtjänat det straffet. Tre år senare dömdes han för misshandel till dagsböter. 2012 lagfördes han av Uppsala tingsrätt för grovt vapenbrott och olovlig körning till fängelse i ett halvår.

Nu är det upp till Svea hovrätt att bedöma om det senaste åtalet kommer att stå sig. När Crimecentral idag på eftermiddagen talade med en handläggare på hovrätten var målet ännu inte utsatt till förhandling.

Svea hovrätts målnummer är B 1082-16.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *