Aktuella händelser Brottmål

Högsta domstolen beviljar resning i mål om barnvåldtäkt

Högsta domstolen har fattat beslutet. © Crimecentral
Högsta domstolen har fattat beslutet.  © Crimecentral

En 39-årig man som för åtta år sedan dömdes till ett tvåårigt fängelsestraff för våldtäkt mot barn får nu en ny chans att rentvå sig själv. Högsta domstolen anser att bevisningen försvagats sedan det framkommit uppgifter om att målsäganden farit med osanning. Därför kommer nu en ny rättsprocess att inledas.

Det misstänkta brottet ska ha begåtts i augusti 2007 mot en då 14-årig flicka och innefattat ett vaginalt samlag. Mannen nekade till brottet men vittnesuppgifterna från målsäganden i kombination med viss stödbevisning gjorde att såväl tingsrätt som hovrätt dömde mannen enligt åtalet. Han skulle också betala ett högt skadestånd till offret.

Något senare har ett flertal vittnesuppgifter framkommit som tyder på att målsäganden falskeligen tillvitat mannen brottsligheten. Förundersökningen togs upp på nytt och teorin stärktes. Under 2014 valde 39-åringen därför att skicka in en resningsansökan – i torsdags fick han sin ansökan igenom.

Högsta domstolen noterar att bevisningen till största delen bestod av målsägandens uppgifter och att dessa, genom vad som nu framkommit, förlorat i tillförlitlighet. Eftersom tilltron till målsäganden är skadad väljer Högsta domstolen därför att bevilja resningen med stöd av tilläggsregeln i 58 kapitlet rättegångsbalken, vilket är det vanligaste utfallet när resning beviljas för ett grovt brott. Enligt resningsbeslutet från Högsta domstolen har Riksåklagaren heller inte motsatt sig att resningen beviljas.

Nu är det upp till Göta hovrätt att ta upp brottmålsprocessen på nytt.

Högsta domstolens resningsärende har målnummer Ö 3649-14.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *