Brottmål

Långt fängelsestraff för avrättningsförsök

Det blev ett långt fängelsestraff för den 30-årige gängmedlem som i höstas försökte skjuta ihjäl en yngre man i stadsdelen Hageby i Norrköping. Tingsrätten skriver i sin dom att 30-åringen gjort allt han kunnat för att fullgöra sin intention att döda offret – straffet bestäms därmed till 12 års fängelse.

30-åringen som döms för mordförsöket är medlem i den kriminella grupperingen Red & White Crew och under rättegången har han varit fåordig. Han har dock förnekat gärningen och påstått att han inte befunnit sig på platsen för skottdådet.

Ung man lurades i en fälla som skulle bli hans död
Den råa skjutningen inträffade natten till den 19 oktober när ett par personer gav målsäganden skjuts till ett skogsparti i Hageby. Vid skogspartiet väntade den 30-årige mannen och efter en stund sköt den åtalade mannen flera skott mot målsäganden – enligt åtalet. Trion flydde därifrån och lämnade kvar den allvarligt skadade 20-åringen.

Motivet till dådet ska ha varit den allt mer eskalerande konflikt som finns mellan kriminella nätverk i Norrköping.

Brottsoffret sköts ihjäl – dagen före rättegången
Målet som Norrköpings tingsrätt nu har avgjort är speciellt. Det är till att börja med ovanligt att skjutningar i kriminella kretsar leder ända fram till rättegång och fällande dom. Men det kanske mest utmärkande med målet är att brottsoffret inte närvarande vid rättegången eftersom han sköts till döds den 26 januari i år – dagen innan huvudförhandlingarna skulle börja.

Det fick den följden att åklagaren fick justera sin bevisning något. Under huvudförhandlingen lästes därför förhörsuppgifter – som 20-åringen lämnat – upp. Ett videoförhör med honom spelades också upp. Tingsrättens uppfattning är att de aktuella förhören har ett tillförlitligt bevisvärde.

Målsäganden var själv grovt kriminell
Den unge mannen som skottskadades och sedermera sköts ihjäl hade invandrat till Sverige från Irak. Han hade också själv praktisk erfarenhet av domstolsförfarandet – 20-åringen har nämligen upprepade gånger suttit på de tilltalades bänk med anledning av våldsbrott han begått. Men vid detta tillfälle var det alltså han själv som blev utsatt för brott.

Eskalerande våldsspiral i staden
Norrköping har det senaste året drabbats av ett antal grova och uppmärksammade brottshändelser. En sprängladdning detonerade i det utsatta bostadsområdet Hageby i november. I somras gick en psykiskt sjuk person bärsärkagång med kniv och försökte beröva flera personer livet i centrala Norrköping.

För ett par månader sedan blev en man mördad och en annan man utsatt för mordförsök på öppen gata – den utredningen pågår för närvarande. I vintras utbröt dessutom skottlossning vid en gänglokal och ett stort antal personer greps.

Utredningen om mordet på 20-åringen pågår och misstänkta finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *