Skadeståndsärenden

55-åring kräver stort skadestånd efter felaktig mordhäktning – beslut inom kort

Ekolsundsbron där kroppen anträffades 2002.
Ekolsundsbron där kroppen anträffades 2002. Fyndplatsen är markerad med gul pil. © Polisen

Sex och en halv månad. Så länge satt en idag 55-årig Malmöbo häktad misstänkt för delaktighet i ett gammalt mord som Stockholmspolisens ”cold case”-grupp utredde. Men mannen friades helt – och nu kräver han omkring en halv miljon kronor för tiden som frihetsberövad.

Förundersökningen som låg till grund för brottsmisstankarna handlade om ett mord på en dörrvakt som antas ha begåtts i slutet av 1992. Brottsplatsen ska enligt uppgift ha varit en lokal tillhörande ett företag som flera av de hörda i utredningen ska ha varit involverade i.

Ett antal personer misstänktes för direkt eller indirekt inblandning i mordet och bortförandet av offrets kropp men det var bara två personer som åtalades – en 45-årig man och den 55-årige mannen som i oktober ansökte om skadestånd hos Justitiekanslern.

I slutet av juni 2015 friades båda männen som stod åtalade för dörrvaktsmordet. 55-åringens dom vann laga kraft men domen mot 45-åringen överklagades av åklagaren.

Kräver belopp som överstiger praxis
55-åringen har suttit frihetsberövad under närmare sju månader och mannens juridiska ombud anser att ersättningen bör vara 2 000 kronor per dag – något som överstiger den praxis som finns.

”Den långa tid [55-åringen] har suttit frihetsberövad, den massmediala uppmärksamheten samt en mycket påfrestande rättsprocess har utsatt honom för stora psykiska påfrestningar och han har mått mycket dåligt både under tiden i häktet samt tiden därefter”, står det att läsa i mannens tre sidor långa ansökan.

Ombudet hänvisar också till att brottsfallet uppmärksammats på bland annat Flashbacks diskussionsforum samt att 55-åringen delvis varit ålagd fullständiga restriktioner under häktestiden.

Vid tiden för gripandet var Malmöbon arbetssökande och uppbar aktivitetsstöd via Försäkringskassan. Enligt uppgift ska han därför ha gått miste om cirka 100 000 kronor i arbetslöshetsersättning under tiden som frihetsberövad.

Den totala summan han kräver att staten ska betala till honom är omkring 500 000 kronor.

Beslut inom snar framtid samt pågående hovrättsprocess
Crimecentral har talat med en medarbetare på Justitiekanslern som meddelat att beslut i skadeståndsärendet sannolikt kommer fattas inom kort.

Samtidigt pågår brottmålsprocessen i Svea hovrätt mot den 45-årige man som kammaråklagare Lucas Eriksson vill ha fälld för mordet på dörrvakten. Den frikännande domen mot honom överklagades och hovrätten har bokat in fem dagar till sin huvudförhandling med start 15 februari.

Skadeståndsärendet har diarienummer 6311-15-41 hos Justitiekanslern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *