Brottmål

Ett år sedan Mobiliamordet – fortfarande olöst

Malmös köpcentrum Mobilia var för ett år sedan skådeplats för en dödsskjutning – där även allmänheten utsattes för fara. Två gärningsmän sköt ihjäl en välkänd brottsprofil och flydde därefter i en väntande bil. 365 dagar senare är mordet fortfarande olöst – trots att flera misstänkta har figurerat i utredningen.

Idag är det ett år sedan en av Malmös tyngsta kriminella sköts till döds – på offentlig plats. Ett års utredning som ännu inte lett fram till att någon åtalats för brottet.

Tre personer var inblandade i mordet – två personer utförde dödsskjutningen och den tredje agerade chaufför. Av allt att döma var gärningen välplanerad. Målet hos tingsrätten anges gälla mord, medhjälp till mord samt framkallande av fara för annan.

En idag 26-årig man satt länge häktad som huvudmisstänkt för dådet men han släpptes i somras. Enligt vad Crimecentral erfar är han fortfarande misstänkt i ärendet.

Crimecentral har talat med den person som leder förundersökningen, kammaråklagare Thorbjörn Sjöberg, och han har uttryck farhågor om att mordet inte kommer klaras upp. Han menar att det finns personer som har information om gangsteravrättningen men som valt att inte delge den till polis eller åklagare.

Mordutredningen bedrivs dock inte under någon tidsmässig press – den 1 juli 2010 infördes nya lagbestämmelser om att mord och andra allvarliga brott inte längre ska preskriberas. Detta under förutsättning att gärningsmannen – eller gärningsmännen – hunnit fylla 21 år vid tiden för dådet.

Mordmålet har målnummer B 1261-15 hos Malmö tingsrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *