Brottmål

20-åring dömd för mordbrand på asylboende

Asylsökaren anlade en brand på flyktingboendet i Ljungby kommun där han var placerad. Efter en utdragen rättsprocess döms han nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mordbranden anlades den 20-årige mannen i mitten av maj förra året genom att antända diverse kläder i en garderob. Enligt åklagaren innebar branden fara för andras liv och hälsa. Det fanns därtill en risk för omfattande förstörelse av andras egendom, något som också tingsrätten slår fast i sin dom.

Rättsprocessen i första instans har dragit ut på tiden eftersom huvudförhandlingen blivit uppskjuten ett flertal gånger. Men förra veckan kom avgörandet och det har ännu inte blivit överklagat.

20-åringen har förvisso nekat till brottet men det är ställt utom rimligt tvivel att han orsakat den enligt en enig Växjö tingsrätt. Ingen annan har haft möjlighet att anlägga branden, resonerar tingsrätten.

Straffvärdet motsvarar två års fängelse enligt domstolen men eftersom en rättspsykiatrisk undersökning har visar att 20-åringen är i behov av vård så bestäms påföljden till rättspsykiatrisk vård istället.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet i målet finns det risk att 20-åringen återfaller i brottslighet av allvarligt slag och därför väljer Växjö tingsrätt att kombinera den utdömda vården med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att en förvaltningsdomstol ska pröva när det kan bli aktuellt för 20-åringen att skrivas ut från den vård han nu ska genomgå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *