Brottmål

Skärpt straff för strypmord

Livstids fängelse och utvisning. Det blev straffet för den 24-årige man som förra året misshandlade och ströp sin förra sambo till döds i Vårgårda utanför Alingsås. Detta efter att hovrätten i Göteborg igår skärpte tingsrättens dom.

Mordet under kvällen eller natten den 12-13 i augusti 2015 var brutalt – våldsutövningen inleddes med att 24-åringen riktade upprepade och hårda knytnävsslag utomhus mot sin tidigare flickvän. Därefter fällde han henne till marken och drog henne till sin lägenhet där han ströp sitt offer till döds. Kvinnan var vid brottstillfället gravid i femte månaden med 24-åringens barn.

Gärningsmannen flydde till Tyskland men häktades i sin utevaro och blev sedermera gripen. I oktober väcktes åtalet mot honom.

Ett flertal omständigheter i målet var enligt tingsrättens mening försvårande, bland annat att 24-åringen varit att betrakta som närstående till mordoffret samt att händelseförloppet varit förhållandevis utdraget. Alingsås tingsrätt dömde därför mannen till fängelse i 18 år och utvisning – ett avgörande som den tilltalade såväl som åklagaren valde att gå vidare med till nästa instans.

Igår kom domen från Hovrätten för Västra Sverige och den innebär en straffskärpning till livstids fängelse för strypmördaren – med den också en ovisshet eftersom han inte på förhand vet när eller om livstidsstraffet kan omvandlas till ett tidsbestämt straff.

En nämndeman i hovrätten är dock skiljaktig i utvisningsfrågan och framför att den dömde har en betydande anknytning till Sverige och saknar anknytning till andra länder som han vistats i. Då det enligt nämndemannen inte föreligger synnerliga skäl för utvisning vill han således upphäva utvisningsbeslutet, trots det synnerliga allvarliga våldsbrott som 24-åringen begått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *